Kicomm

Kind en Communicatie

Kamer van Koophandel nr 63371162

Kwaliteitsregister Paramedici nr 19905600891


Maart 2016 - 2018

Voorheen

GEBARENSTEM

 

Wat is Gebarenstem?

Een succesformule voor een sprankelende interactie en wederzijdse communicatie wanneer een kind of volwassene (nog) niet in staat is om te praten. Met Gebarenstem geef je jezelf en de ander het prachtige geschenk van aandacht voor elkaar hebben en inzicht krijgen in elkaars behoeften en belangstelling.

 

Wat is Baby- & Kindergebaren?

 

Baby- & Kindergebaren is het ondersteunen van de gesproken taal door middel van gebaren. Deze methode is te gebruiken voor baby's vanaf zes maanden, maar heeft geen maximum leeftijd!

 

Het Babygebaren-concept bestaat al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en wordt sinds een aantal jaren ook in ons omringende landen als Duitsland, Engeland en BelgiĆ« gebruikt.  Ouders, kinderdagverblijven en jeugdgezondheidszorginstellingen werken met Babygebaren omdat de voordelen ervan keer op keer in verschillende situaties en bij veel doelgroepen bevestigd worden. Gebarenstem Nederland onderscheidt zich door alleen gebaren te gebruiken uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT).

 

Hoewel een kind pas rond anderhalf jaar begint met praten is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Door je kind gebaren aan te leren, kun je deze periode overbruggen. Je kunt al met je kind communiceren voordat het fysiek in staat is om te praten! Tussen zes en negen maanden zijn de hersenfuncties zodanig ontwikkeld dat het kind zich meer bewust wordt van zijn directe omgeving en het de aandacht beter kan sturen en steeds langer kan vasthouden. Het kind kan associƫren: het verbindt de woorden die het hoort aan de voorwerpen die het ziet en de handelingen die het meemaakt. Het kind ziet en herkent een vliegtuig in de lucht en een eendje dat in de vijver zwemt. Het weet wat er gaat gebeuren als je vraagt of het wil eten of gaat slapen. Een kind wil graag met je delen wat het beleeft en nodig heeft. Met Babygebaren geef je het een manier om dit uit zichzelf te doen, zonder dat jij hoeft in te vullen waar het kind naar zou kunnen wijzen of wat het zou kunnen willen. En omdat je kind met gebaren zelf een gesprek met jou kan starten, krijg je meer inzicht in de belevingswereld en de belangstelling.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebaren niet alleen de taal- en spraakontwikkeling op jonge leeftijd bevordert, maar ook dat gebarende kinderen, als ze ouder zijn, een voorsprong hebben op niet gebarende kinderen in het lezen, schrijven en spreken.

 

 

 

In de visie van Gebarenstem Nederland staan communicatie en het gebruiken van gebaren centraal. We willen iedereen - jong, oud, professional, familie - op de voordelen, mogelijkheden, veelzijdigheid en het plezier van het gebruiken van gebaren in communicatie attenderen!

 

 

 

Ik ben sinds 2016 lid van Gebarenstem Nederland.

 

 

 

 

Webshop

Bron: Babygebaren Nederland